Ha elkészül, megmutatom...

Egy regény, ami a szívedbe markol – Újjászületés /Margaret Mazzantini/

Margaret Mazzantini könyve minden kétséget kizáróan különleges olvasmány. Nem véletlenül nyerte el 2009-ben a rangos Campellio-díjat. Annyira mély és kitárulkozó, olyan átérezhetően tragikus és sodró, hogy képtelenség letenni. Bár időnként muszáj. Egyszerűen lehetetlen elviselni ilyen mértékű, kínzóan zsibbasztó tragédiát. Ez a regény a szerelem és a fájdalom könyve.  A mindent elsöprő szerelemé, azé, ami egy… Tovább »

Honvágy – novella

  Toscana varázslatos vidék. Gabinak mindig is az volt az álma, hogy egyszer Itáliában élhessen. Megbabonázták a verőfényben pompázó domboldalak, a virágba borult, mediterrán hangulatú kertek, a kőházak zsalugáteres ablakai, az azúrkék tenger. Elbódította a hatalmas agyagcserepekben pompázó rozmaring keserédes illata, megérintette a macskakövekkel kirakott, szűk utcácskák romantikája.  Tizenkilenc évesen járt először a városban, és… Tovább »

Kényszer – versek

Kényszer Megtépázvahagytalak magadra,Bámulva vágyadat,kacagva kínodat,bár remegő ajkad oly mohóntapadt volna méggömbölyű mellre,feszülő nyakra,hogy miért isgerjesztett haragramagam sem tudom.Néztelekföldhöz tapadva,kíméletlenül,várva ahogya néma testlábaim elé roskadnikényszerül.HazudozóMásnak lát, mondja,kit irigyel az átlag.S teríti rám nyomban, a menyasszonyi fátylat.Arának akarna,kecsegtet jó szóval,éberségem mérgeziolcsó altatóval.Mutatná az utam:mikor merre menjek,kinek kérdésérehogyan, s mit feleljek.Kérés nélkül festi,testemre a féltett,lényemnek kijárótiszta álomképet.De tőle mit is várnék,minden… Tovább »

A kételyen túl – készül a borító!

Ma a készülő regényről ejtek pár szót: Sokat dilemmáztam, hogy rászánjak-e még egy évet és próbálkozzam kiadóknál a kézirattal, vagy vállaljam be inkább a mostanság egyre elterjedtebb magánkiadást. Persze egy ismert kiadóval a hátam mögött talán komolyabban venne a szakma, sőt nem kizárt, hogy az olvasóközönség is.  De nincs rá garancia, hogy egy év múlva… Tovább »

Hogyan születik az ihlet? – Miből fakad az alkotókedv?

“Az élet tartalmát a nagy feszültség, az alkotás pillanatai jelentik, nem pedig a létezés kalendáriumi időszaka.” (Márai Sándor) Az alkotás örömét nem lehet kikényszeríteni, és nem lehet sürgetni sem. Ki kell várni az ihletett pillanatot. Egyes nézetek szerint az ihlet úgy születik, hogy a lélek vágyni kezdi a teremtést: hogy létrehozzon valami újat, valami egyedit,… Tovább »

Két versből egy dal – Úgy voltál jelen

Különleges nap ez a mai… A szülinapom. Arra gondoltam, ma én ajándékozlak meg benneteket egy igazán rendhagyó bejegyzéssel. Két versemből született egy dal, ami Szinay Balázs kreativitását dicséri. Fogadjátok szeretettel: Nem voltál te ott seholNem voltál te ott seholés mégis mindenben léteztél:a távolban, a széleken.Felőled nyúlt ki értema pillanat,s mélyen magamba rántott:hagyta, hadd lássalak!Nem kérded, miért… Tovább »

A fegyelem ára – novella

  Szapora léptekkel indultam útnak: pár emlékkel a jobb zsebemben, három szem túlérett szilvával a balban, amit Dóri barátnőm nyomott a kezembe sietősen, gondosan kerülve a tekintetem.  Néhány órányi gyaloglás után megkönnyebbülten roskadtam le az esőáztatta, színét vesztett padra. Magamra maradtam: az egyedüllét bizonytalansággal töltött el, mégis megnyugtatott.    Nincs esernyőm, se esőkabátom. A ruhám… Tovább »

Egy könyv, ami mellbe vág – Puszibolt (Cserna-Szabó András)

Hát igen, figyelmeztettek, hogy legyek óvatos, mert ez azért nem mindennapi élmény lesz. Aláhúzom, igazuk volt! Ez a könyv néha megmosolyogtatott, időnként kacajra bírt, de a legtöbbször megdöbbentett. Volt, hogy elvesztem benne, de aztán felülkerekedtem a hullámokon, akár egy vagány szörfös a viharos tengeren. Amit biztosan tudok, hogy ehhez a könyvhöz bátorság kellett. Sőt, egyenesen vakmerőség! Amit a… Tovább »

Több vagy – versek

Béke-háború borúAz éjszaka ködfátyla mögül néztem,ahogy arcán a végtelen pihen,s szemében lángra gyúl a múlt.Szótlanul csodáltam a homlokán játszóféktelenbéke-háború borút.Meg-megránduló, görcsös küzdelemmiközben odébbáll, elhagy, megszökik,s testén a halvány fényélénken megtörik.Lábnyomában meggyötört idő,tenyeréna jövő titkai.Ajkán elveszett ígéretmögül fellobbanó erőtlen gyönyör,ahogy a fájdalmat mímelő pillanat,hirtelen darabokra tör.Több vagyTöbb vagy nekem néma szónál,szabad szerelmet ígérő béklyónál.Több vagy az… Tovább »

Bejövök Johnny Deppnek – novella

  Túl a szerda esti vacsorán, Brigi a piszkos edényeket pakolja a mosogatóba, amikor egy számára felettébb hízelgő megállapításra jut. Annyira felvillanyozódik a dologtól, hogy a mákos tészta maradékával együtt a kukába hajítja a falusi idillt idéző, ludakkal díszített tányérokat. A máktól pöttyös villákkal a kezében már-már a nappaliba rohan – fittyet hányva a mosogatóban tornyosuló… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!