Ha elkészül, megmutatom...

Egy regény, ami szánalmat ébreszt – A nagy Gatsby /F. Scott Fitzgerald/

Ez a könyv már csak azért is különleges a számomra, mert talán az egyetlen olyan olvasmány, amelyhez a film megnézése után kaptam kedvet. Általában fordítva történik: elolvasom a könyvet, majd ha emészthetőnek találom, megnézem a belőle készült filmet is. Nem tudom, milyennek láttam volna Gatsbyt, ha a képzeletemre kell hagyatkoznom. Valószínűleg jóképűnek és magabiztosnak, aki… Tovább »

Olvasni menő! – Amikor az író olvas

Hogy az olvasás klassz időtöltés, arról nem nyitnék vitát. Bár sokan inkább halálra unják magukat, minthogy kinyissanak egy könyvet, szerencsére egyre többen vannak azok, akiknek mindig lapul egy kötet a táskájában. Ahogy mást, úgy az olvasást sem lehet kötelezővé tenni, bár az iskolákban még mindig lelkesen próbálkoznak vele. Hogy ne nyaljon vissza a fagyi, haladni… Tovább »

Egy regény, ami a szívedbe markol – Újjászületés /Margaret Mazzantini/

Margaret Mazzantini könyve minden kétséget kizáróan különleges olvasmány. Nem véletlenül nyerte el 2009-ben a rangos Campellio-díjat. Annyira mély és kitárulkozó, olyan átérezhetően tragikus és sodró, hogy képtelenség letenni. Bár időnként muszáj. Egyszerűen lehetetlen elviselni ilyen mértékű, kínzóan zsibbasztó tragédiát. Ez a regény a szerelem és a fájdalom könyve.  A mindent elsöprő szerelemé, azé, ami egy… Tovább »

Egy könyv, ami mellbe vág – Puszibolt (Cserna-Szabó András)

Hát igen, figyelmeztettek, hogy legyek óvatos, mert ez azért nem mindennapi élmény lesz. Aláhúzom, igazuk volt! Ez a könyv néha megmosolyogtatott, időnként kacajra bírt, de a legtöbbször megdöbbentett. Volt, hogy elvesztem benne, de aztán felülkerekedtem a hullámokon, akár egy vagány szörfös a viharos tengeren. Amit biztosan tudok, hogy ehhez a könyvhöz bátorság kellett. Sőt, egyenesen vakmerőség! Amit a… Tovább »

Egy regény, ami nosztalgiát ébreszt – Zápor utca /Csendes Nóra/

2015-ben Csendes Nóra  lett a Könyvmolyképző Kiadó, IV. Aranymosás pályázatának nyertese. Zápor utca c. regénye nem véletlenül keltette fel az érdeklődésemet, hiszen szerzője még mindig csak 20 éves, saját bevallása szerint, a kézirat nagy része a gimnáziumi tanórák alatt született. Kíváncsi voltam, egy mai fiatal miként ír egy olyan nehéz témáról, mint az első szerelem. Két szálon… Tovább »

Egy regény, ami elvarázsol – Száz év magány/Gabriel García Márquez/

Vannak könyvek, melyekkel az ember sokáig barátkozik. Leveszi a polcról, belelapoz, aztán a helyére teszi. A folyamat jó néhányszor megismétlődik, mire elérkezettnek érezzük az időt az olvasásra. Sokszor indokolatlanul állunk hadilábon a klasszikusokkal. Ha a gimiben kötelező, igyekszünk valahogy megúszni, ha csak tanulunk róla, meg sem fordul a fejünkben, hogy kézbe kellene venni, örülünk, hogy… Tovább »

Egy régeny, ami kérdéseket vet fel – Szép új világ /Aldous Huxley/

  A világ, amiben élünk, valahogy sosem tűnik elég jónak. Mind romlottabbnak látjuk, értetlenül figyeljük, hová, milyen irányba tart, s nemegyszer érezzük azt, hogy a vesztébe rohan. Van, aki kimondja, van, aki nem ejt róla szót, mégis mindannyian egy „szép új világ” után vágyakozunk. De milyen is volna ez a világ? Hiszen nézőpont kérdése mi a… Tovább »

Mindig kell egy B terv!

Talán néhányatoknak megfordult a fejében, hogy itt ez a blog, megvolt a beharangozás, hogy készül valami regény, aztán jön ez a csaj a novelláival, verseivel meg az egyéb irományaival, a regényről meg szépen lassan megfeledkeztünk. Megnyugtatok mindenkit: erről szó sincs. Egyszerűen csak vannak időszakok, mikor nem történik semmi. A várakozás időszakai, amikor álldogálok egy hatalmas útkereszteződésben,… Tovább »

Egy regény, ami sokkol – Beszélnünk kell Kevinről /Lionel Shriver /

Lionel Shrivernek igaza van: akadnak dolgok, melyekről beszélni kell, akkor is, ha megdöbbentőek, sokkolóak, ha nehéz szót ejteni róluk. Mindegy hogyan címkézzük fel; nevezhetjük Kevinnek, rossz nevelésnek, született romlottságnak, vagy magának az ördögnek is, a tény attól még tény marad: a világban sajnos fel-felbukkan a gonosz, hiába utasítjuk el, vagy próbálnánk a szőnyeg alá söpörni… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!