Ha elkészül, megmutatom...

Egy regény, ami nosztalgiát ébreszt – Zápor utca /Csendes Nóra/

2015-ben Csendes Nóra  lett a Könyvmolyképző Kiadó, IV. Aranymosás pályázatának nyertese. Zápor utca c. regénye nem véletlenül keltette fel az érdeklődésemet, hiszen szerzője még mindig csak 20 éves, saját bevallása szerint, a kézirat nagy része a gimnáziumi tanórák alatt született. Kíváncsi voltam, egy mai fiatal miként ír egy olyan nehéz témáról, mint az első szerelem. Két szálon… Tovább »

Egy regény, ami elvarázsol – Száz év magány/Gabriel García Márquez/

Vannak könyvek, melyekkel az ember sokáig barátkozik. Leveszi a polcról, belelapoz, aztán a helyére teszi. A folyamat jó néhányszor megismétlődik, mire elérkezettnek érezzük az időt az olvasásra. Sokszor indokolatlanul állunk hadilábon a klasszikusokkal. Ha a gimiben kötelező, igyekszünk valahogy megúszni, ha csak tanulunk róla, meg sem fordul a fejünkben, hogy kézbe kellene venni, örülünk, hogy… Tovább »

Egy régeny, ami kérdéseket vet fel – Szép új világ /Aldous Huxley/

  A világ, amiben élünk, valahogy sosem tűnik elég jónak. Mind romlottabbnak látjuk, értetlenül figyeljük, hová, milyen irányba tart, s nemegyszer érezzük azt, hogy a vesztébe rohan. Van, aki kimondja, van, aki nem ejt róla szót, mégis mindannyian egy „szép új világ” után vágyakozunk. De milyen is volna ez a világ? Hiszen nézőpont kérdése mi a… Tovább »

Mindig kell egy B terv!

Talán néhányatoknak megfordult a fejében, hogy itt ez a blog, megvolt a beharangozás, hogy készül valami regény, aztán jön ez a csaj a novelláival, verseivel meg az egyéb irományaival, a regényről meg szépen lassan megfeledkeztünk. Megnyugtatok mindenkit: erről szó sincs. Egyszerűen csak vannak időszakok, mikor nem történik semmi. A várakozás időszakai, amikor álldogálok egy hatalmas útkereszteződésben,… Tovább »

Egy regény, ami sokkol – Beszélnünk kell Kevinről /Lionel Shriver /

Lionel Shrivernek igaza van: akadnak dolgok, melyekről beszélni kell, akkor is, ha megdöbbentőek, sokkolóak, ha nehéz szót ejteni róluk. Mindegy hogyan címkézzük fel; nevezhetjük Kevinnek, rossz nevelésnek, született romlottságnak, vagy magának az ördögnek is, a tény attól még tény marad: a világban sajnos fel-felbukkan a gonosz, hiába utasítjuk el, vagy próbálnánk a szőnyeg alá söpörni… Tovább »

Felnőtt játékaink – versek

Ígéretemhez híven, most jöjjön néhány vers, amely A csend hangjai c. antológiában jelent meg. Írjátok meg, ha tetszettek (azt is, ha nem), minden hozzászólásnak örülök.  ReggelCsak nézlek,ahogy ásítva mondasz nemet a reggeli kakaóra,s a pirítós helyettlevágsz egy karéj kenyeret.Ma sem zavar megkésett vekker,ami a hálóban eközben visít fel.Rohanunk kacagva,s ha némítani nem sikerül,a vánkos alá dugjuk,hogy… Tovább »

Miként hódítottam meg a könyvespolcot?

Az internet terjedésével leáldozóban volt az ifjúsági magazinok csillaga (már nem kellett izgalommal várni a következő hetet vagy hónapot, hogy szert tegyünk kedvenc énekesünk, színészünk poszterére, hiszen minden fent volt a neten); megnyílt a világ. Csak egy apró erőfeszítésbe került, hogy az ember ráakadjon egy éppen futó pályázatra, írópalántákat támogató oldalakhoz lehetett csatlakozni, és megosztani… Tovább »

Lelepleződik egy régi titok

Vajon mikor és hogyan derül ki, hogy az emberben mocorog valamiféle adottság? Nehéz erre pontos választ adni, de nagy valószínűséggel, akinek van némi íráskészsége, abba szorult egy csepp grafománia. Leggyakrabban a magyartanár az, aki felfigyel rá, hogy a gyerek jól fogalmaz, és ezt kis szerencsével a szülőnek is megemlíti. Ezek a gyerkőcök általában szeretnek olvasni,… Tovább »

Szakértői szemmel

Aki még nem látott lektori véleményt annak elmesélem, hogy esetemben egy több mint ötoldalas értékelés érkezett Nádasi Krisztől, ami részletesen taglalta a kezdést és befejezést, a karakterek kidolgozottságát, a dramaturgia és helyesírás minőségét, a párbeszédek eredetiségét, és minden olyan dolgot, amiben esetlegesen változtatást javasol a lektor: hol kellene hozzáírni, miből kellene elvenni, min javítani. Kicsit olyan… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!