Ha elkészül, megmutatom...

Szerelem – Tizenkét évesen

  Berci akkor szeretett belém, amikor kisegítettem a büfénél, mert kiderült, hogy a megmaradt zsebpénzéből már nem jön ki még egy sonkás szendvics. Láttam rajta, hogy nagyon zavarban van: a büfés néni már nyújtotta felé a kaját, ő meg hiába számolgatta az apróját, csak nem volt elég. Rengetegen voltak, kígyózott a sor, nem hagyhattam, hogy megszégyenüljön…. Tovább »

Lábat lógatva

  Ülök a mólón, lábamat a tengerbe lógatom, a hullám a térdemig nyal fel. Élvezem: kellemesen hűsít, legszívesebben belevetném magam, de bikini helyett póló és short van rajtam. Sétálni jöttem le a partra, nézelődni, élvezni a hely hangulatát. Már az első nap kinéztem magamnak ezt a szakaszt, nyugodt, szinte kihalt, távol esik a homokos parttól…. Tovább »

Házasságok részletei – Nyaralás

  Felpakolva érkeznek a medencéhez. A férfi vállán kitömött strandtáska, hóna alatt törölköző, egyik kezén egy három év körüli gyerek, a másikat egy hatéves szorongatja. A nő fején feltűnő kalap, szemén hatalmas napszemüveg, amitől nevetségesen rovarszerű az arca, a lenge nyári ruha áttetsző, átsejlik rajta a ciklámen bikini. Tekintete szabadon maradt nyugágy után kutat, de úgy… Tovább »

Szerelem – Hétévesen

  Panni szereti az iskolát. Szereti az írást, élvezettel rajzolja a betűket, karácsonykor már ő olvasta fel anyáéknak a Babszem Jankót. A tanító néni szigorú, de kedves, csak ne volna az ülésrend a mániája! Minden második hónapban átülteti az osztályt. Azt mondja, jót tesz a szemüknek, ha időnként más-más szögből nézik a táblát. Persze ez… Tovább »

Szerelem – Négyévesen

   Fehérek voltak a hegyek, derékig ért a hó: sűrű pelyhekben hullott napokig. A gyereknek köztudottan jót tesz a magaslati levegő, nyáron meg a tenger, attól mindegyik megerősödik, még a legvéznább, enni nem akaró csemetének is meghozza az étvágyát a levegőváltozás. Panni sokat utazott, a szülei nyáron a tengerhez, télen a hegyekbe vitték, csak hogy… Tovább »

Hogyan születik az ihlet? – Miből fakad az alkotókedv?

“Az élet tartalmát a nagy feszültség, az alkotás pillanatai jelentik, nem pedig a létezés kalendáriumi időszaka.” (Márai Sándor) Az alkotás örömét nem lehet kikényszeríteni, és nem lehet sürgetni sem. Ki kell várni az ihletett pillanatot. Egyes nézetek szerint az ihlet úgy születik, hogy a lélek vágyni kezdi a teremtést: hogy létrehozzon valami újat, valami egyedit,… Tovább »

A fegyelem ára – novella

  Szapora léptekkel indultam útnak: pár emlékkel a jobb zsebemben, három szem túlérett szilvával a balban, amit Dóri barátnőm nyomott a kezembe sietősen, gondosan kerülve a tekintetem.  Néhány órányi gyaloglás után megkönnyebbülten roskadtam le az esőáztatta, színét vesztett padra. Magamra maradtam: az egyedüllét bizonytalansággal töltött el, mégis megnyugtatott.    Nincs esernyőm, se esőkabátom. A ruhám… Tovább »

Egy könyv, ami mellbe vág – Puszibolt (Cserna-Szabó András)

Hát igen, figyelmeztettek, hogy legyek óvatos, mert ez azért nem mindennapi élmény lesz. Aláhúzom, igazuk volt! Ez a könyv néha megmosolyogtatott, időnként kacajra bírt, de a legtöbbször megdöbbentett. Volt, hogy elvesztem benne, de aztán felülkerekedtem a hullámokon, akár egy vagány szörfös a viharos tengeren. Amit biztosan tudok, hogy ehhez a könyvhöz bátorság kellett. Sőt, egyenesen vakmerőség! Amit a… Tovább »

Bejövök Johnny Deppnek – novella

  Túl a szerda esti vacsorán, Brigi a piszkos edényeket pakolja a mosogatóba, amikor egy számára felettébb hízelgő megállapításra jut. Annyira felvillanyozódik a dologtól, hogy a mákos tészta maradékával együtt a kukába hajítja a falusi idillt idéző, ludakkal díszített tányérokat. A máktól pöttyös villákkal a kezében már-már a nappaliba rohan – fittyet hányva a mosogatóban tornyosuló… Tovább »

Tavasz

Imádom a tavaszt: ahogy a világ megtelik fénnyel és illatokkal… Hétköznapokon, ha munkába indulok, már hajnalban dalolnak a madarak. A rigót felismerem, de a másik friss és élettel teli hang új: kíváncsian tekergetem a fejem, lesem a fákat, keresem, hol bújt meg a lelkes hangadó. Nem nehéz megtalálni: ott van a legfelső ágon. Egy másik… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!