Ha elkészül, megmutatom...

Olvasni menő! – Amikor az író olvas

Hogy az olvasás klassz időtöltés, arról nem nyitnék vitát. Bár sokan inkább halálra unják magukat, minthogy kinyissanak egy könyvet, szerencsére egyre többen vannak azok, akiknek mindig lapul egy kötet a táskájában. Ahogy mást, úgy az olvasást sem lehet kötelezővé tenni, bár az iskolákban még mindig lelkesen próbálkoznak vele. Hogy ne nyaljon vissza a fagyi, haladni… Tovább »

10 kérdésre 10 válasz

Nádasi Krisz meginvitált egy kérdezz-felelek játékba. Ezúton is köszönöm, hogy az eszébe jutottam a játék kapcsán. Krisz kérdéseit és a válaszaimat pedig itt olvashatjátok:   1) Volt egy olyan könyv, amit ajánlottak neked, elolvastad és  nem tetszett? Melyik volt az és mi történt pontosan? A szürke ötven árnyalata. Anno nagyon sok kolléganőm odavolt érte, hát gondoltam,… Tovább »

Hogyan születik az ihlet? – Miből fakad az alkotókedv?

“Az élet tartalmát a nagy feszültség, az alkotás pillanatai jelentik, nem pedig a létezés kalendáriumi időszaka.” (Márai Sándor) Az alkotás örömét nem lehet kikényszeríteni, és nem lehet sürgetni sem. Ki kell várni az ihletett pillanatot. Egyes nézetek szerint az ihlet úgy születik, hogy a lélek vágyni kezdi a teremtést: hogy létrehozzon valami újat, valami egyedit,… Tovább »

Két versből egy dal – Úgy voltál jelen

Különleges nap ez a mai… A szülinapom. Arra gondoltam, ma én ajándékozlak meg benneteket egy igazán rendhagyó bejegyzéssel. Két versemből született egy dal, ami Szinay Balázs kreativitását dicséri. Fogadjátok szeretettel: Nem voltál te ott seholNem voltál te ott seholés mégis mindenben léteztél:a távolban, a széleken.Felőled nyúlt ki értema pillanat,s mélyen magamba rántott:hagyta, hadd lássalak!Nem kérded, miért… Tovább »

Egy osztálytalálkozó tanulsága

Húsz év úgy tűnt el az életemből, mintha éppen csak elszundítottam volna egy vasárnap délután a kanapén: mielőtt lehunytam a szemem, még tizennyolc voltam, fehér blúzban meg fekete szoknyában feszengtem az érettségi vizsgabizottság előtt; aztán mikor kinyitottam rádöbbentem, hogy ideje kivasalni a zakót meg a felsőt, amiben este a találkozóra megyek. Annyi éles kép él… Tovább »

Tényleg fontos a tehetség? – Azaz: mitől lesz jó egy író?

Egyes nézetek szerint az írás nem varázslat, talán még tehetség sem kell hozzá, elég néhány kreatív írás kurzus, s bárki képes megírni egy jó kis regényt. Én ezzel nem értek egyet!  A kijelentés sértő nagy íróinkra nézve, hiszen nem kevesebbet állít, mint hogy amit ők létrehoztak, arra egy jó tanár mellett bárki képes. Jókai, Gárdonyi… Tovább »

Tavasz

Imádom a tavaszt: ahogy a világ megtelik fénnyel és illatokkal… Hétköznapokon, ha munkába indulok, már hajnalban dalolnak a madarak. A rigót felismerem, de a másik friss és élettel teli hang új: kíváncsian tekergetem a fejem, lesem a fákat, keresem, hol bújt meg a lelkes hangadó. Nem nehéz megtalálni: ott van a legfelső ágon. Egy másik… Tovább »

Mindig kell egy B terv!

Talán néhányatoknak megfordult a fejében, hogy itt ez a blog, megvolt a beharangozás, hogy készül valami regény, aztán jön ez a csaj a novelláival, verseivel meg az egyéb irományaival, a regényről meg szépen lassan megfeledkeztünk. Megnyugtatok mindenkit: erről szó sincs. Egyszerűen csak vannak időszakok, mikor nem történik semmi. A várakozás időszakai, amikor álldogálok egy hatalmas útkereszteződésben,… Tovább »

Miként hódítottam meg a könyvespolcot?

Az internet terjedésével leáldozóban volt az ifjúsági magazinok csillaga (már nem kellett izgalommal várni a következő hetet vagy hónapot, hogy szert tegyünk kedvenc énekesünk, színészünk poszterére, hiszen minden fent volt a neten); megnyílt a világ. Csak egy apró erőfeszítésbe került, hogy az ember ráakadjon egy éppen futó pályázatra, írópalántákat támogató oldalakhoz lehetett csatlakozni, és megosztani… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!